GREDITS

En col·laboració

BAU ediciones constitueix el conjunt de la producció editorial de BAU que té com a objectiu difondre les activitats de caràcter científic i cultural organitzades per BAU o en les que el Centre hi col·labora.

Aquí mostrem les publicacions en les què han participat membres de GREDITS.

→ Més publicacions de BAU ediciones – GREDITS

cc-by-sa

Publicació protegida sota una llicència Creative Commons

Fantasma ’77
ICONOCLÀSTIA ESPANYOLA

Llibre editat per:
Jorge L. Marzo

Texts:
Jorge Luis Marzo
Matteo Guidi
Rebecca Mutell

Les nou estàtues eqüestres de Franco són la història d’una imatge truncada el 1977, quan es va promulgar la Llei d’amnistia, encara vigent. El model de les escultures quedava amnistiat. De llavors ençà aquells cavalls de bronze han pres part en una cursa d’obstacles singular. «FANTASMA ’77» explora la imatge monumental de Franco després de la mort del model i la forma en què l’Estat hi ha bregat. Si no podem demanar comptes al dictador, cal demanar-ne a les seues imatges? No s’encabritaran?

Aquest és el focus d’atenció. Els fenòmens de la iconodulia (veneració) i la iconoclàstia envers les representacions de Franco permeten estudiar les polítiques patrimonials de l’Estat (mitjançant l’acció de governs, parlaments i tribunals) respecte a l’herència de la iconografia pública franquista en la nova monarquia parlamentària. En aquest sentit, fem servir el terme oficial: interessen especialment les polítiques dutes a terme o promogudes administrativament, les quals, a més, afavoreixen una exploració del paper de les imatges en la constitució de la memòria històrica i de la seua funció política: són les imatges la memòria històrica?

ISBN (Ed. Impresa): 978-84-697-8845-5
Dipòsit legal: DL B 20848-2016

PDF

DISSENYADORES GRÀFIQUES

Autores: M. Àngels Fortea, Teresa Julio, Teresa Martínez

Publicat per: Publicacions GREDITS i Eumogràfic (co-edició)

La exposició “Dissenyadores gràfiques” és un homenatge a una generació pionera de dones que es va dedicar professionalment al disseny gràfic a Catalunya. Aquesta selecció de dotze dissenyadores, nascudes entre 1940 i finals del 1950 a Catalunya o vinculades estretament a ella, amb una trajectòria molt arrelada, constitueix el primer grup important de dones en la història de Catalunya que va sorgir dels centres pedagògics i disciplinaris del disseny de Barcelona, com *Elisava (1961) i l’escola *Eina (1967), on la major part d’elles va estudiar. Això va suposar la seva inserció laboral en el món del disseny gràfic a la fi dels anys 60 i al llarg dels 70.

ISBN: 978-84-949185-5-1

PDF

ESPECTRES

Autors/es: Montse Casacuberta, Raül Maldonado, Claudio Marzà, Jorge Luis Marzo, Blanca Pia, David Ricart y Marina Salazar.

Edició i coordinació: Jorge Luis Marzo.

Publicat per: Ajuntament de Barcelona. Institut de Cultura. La Virreina Centre de la Imatge / BAU Centre Universitari de Disseny / Universitat de Barcelona / GREDITS.

Catàleg de l’exposició a La Virreina – Centre de la Imatge (Del 13 de desembre de 2017 al 7 de gener de 2018).

ESPECTRES és una exploració sobre la forma d’operar dels fantasmes contemporanis. Els espectres d’avui s’han avançat a la mort per viure en temps real; són l’epifania d’allò nou, estan tips d’esperar. Estem obligats, ens agradi o no, a parlar-los diàriament i ens en servim constantment. Abans, els fantasmes s’assemblaven als originals que un dia havien viscut; avui, els avatars s’han deslliurat d’aquesta condició. ¿Com saber aleshores què és un espectre i què no en un espai públic fantasmagòric (phántasma + agora: assemblea de fantasmes)?

ESPECTRES és el resultat de la recerca duta a terme durant un any per un equip d’investigadors de GREDITS i, docents i alumni BAU, Centre Universitari de Disseny de Barcelona, format per Montse Casacuberta, Raül Maldonado, Claudio Marzà, Jorge Luis Marzo (coordinació), Blanca Pia, David Ricart, Marina Salazar, i amb la col·laboració de Carla Sevillano (ENTI).

El projecte neix d’un acord de col·laboració en recerca entre La Virreina-Centre de la Imatge, BAU Centre Universitari de Disseny de Barcelona i GREDITS (Grup de Recerca en Disseny i Transformació Social), amb la participació d’ENTI (Escola de Noves Tecnologies Interactives).

ISBN BAU: 978-84-697-8030-5
ISBN Aj. de Barcelona: 978-84-9156-062-3

PDF

No es lo más natural
Escritos y trabajos de Octavi Comeron (1965-2013)

Edició: Tere Badia, Jorge Luis Marzo i Joana Masó

Publicat per: BAU Centre Universitari de Disseny / Universitat de Barcelona / GREDITS

El Dr. Octavi Comeron (Mataró 1965 – Barcelona 2013) va ser artista, investigador, i coordinador de l’Àrea d’Art de Bau. Des dels anys 90 va combinar la seva feina com a artista amb l’activitat acadèmica (Facultat de Belles Arts de la UB i Bau), i amb projectes editorials i de comissariat.

ISBN: 978-84-475-3873-7
Dipòsit Legal: B-21.173-2014

PDF