El disseny en l’emergència se cita a Roma

El programa triennal de recerca Actuar en la emergencia, liderat per GREDITS i la Real Academia de España en Roma (RAER), va viure en la capital italiana la seva primera trobada general.

L’equip de recerca, format per una àmplia representació de la comunitat BAU, es va reunir per a exposar els primers resultats i contrastar col·lectivament metodologies, aprenentatges i expectatives.

La jornada es va celebrar els dies 10 i 11 de desembre en la seu romana de la RAER, als peus del Gianicolo.

Actuar en l’emergència. Repensar l’agència del disseny durant (i després de la COVID-19) acull a 14 projectes de recerca en els quals participen 46 investigadors.

Per un disseny més lent i estratègic

Segons els coordinadors científics del programa, Jorge Luis Marzo i Ramon Rispoli, des de l’esclat de la pandèmia tots els ordres de la vida han estat condicionats per la incertesa i la improvisació permanent.

També el disseny, que “ha sacrificat les lectures crítiques de llarg abast en favor d’unes pràctiques cada vegada més vinculades al solucionismo tècnic que imposen les emergències”.

Actuar en la emergencia, afirmen, “pivota entre dos extrems: l’anàlisi de la funció del disseny durant la present crisi —ja no únicament sanitària— i el valor de pensar-lo tot d’una manera veritablement contemporània.”

L’equip de GREDITS, al complet

Per part de BAU, van intervenir Jorge Luis Marzo, Maria Àngels Fortea, Rebecca Mutell, Citlali Hernández, Silvia Bernad, Sílvia Rosés i Mariona Genís.

En les unitats de recerques, a més dels ponents, hi van participar Lúa Coderch, Mariona Moncunill, Mafe Moscoso, Roc Albalat, Paloma González, Nico Juárez i Joan Maroto.

El programa Actuar en la emergencia és fruit de la col·laboració d’un sextet d’institucions catalanes i italianes: BAU, Hangar, la Universitat de Barcelona, la Universitat Enna “Kore”, la Universitat de Nàpols Federico II i l’Institut Superior d’Arts Visuals de Urbino.

Primera trobada del programa de recerca Actuar en la emergencia

  • Divendres 10 i dissabte 11 de desembre de 2021
  • Real Academia de España en Roma (Piazza San Pietro in Montorio, 3)