‘Las videntes’ de Jorge L. Marzo

L’editorial Arcàdia, acaba de publicar Las videntes. Imágenes en la era de la predicción de Jorge L. Marzo, dins de la seva col·lecció Deriva.

Dels oracles als algoritmes, la conducta humana s’ha regit des de sempre per la necessitat de predicció, fins convertir-se en l’actualitat en l’instrument principal d’una governança infal·lible de la vida.

Alternant relats de ficció amb episodis històrics detallats, Las videntes dibuixa el curs que ha portat a les màquines a fer seu el llenguatge de les antigues profecies per arribar a interpretar-ho i jutjar-ho tot i a tots a través de les imatges que processen. La intel·ligència artificial ha fet d’elles autèntiques màquines vidents.

Arcàdia és un segell editorial independent creat amb la voluntat d’oferir un catàleg de textos escollits, obert a totes les disciplines del coneixement, que contribueixin a la difusió del pensament contemporani i la història de les idees.

Astrid Stavro i Pablo Martín han marcat la línia gràfica editorial fins al 2017, i Víctor Garcia Tur és ara el responsable de la seva continuïtat.

Jorge L. Marzo (Barcelona, 1964), és professor titular d’Iconografia i Comunicació a BAU i coordinador del Grup d’Investigació en Disseny i Transformació Social (GREDITS). Com a historiador de l’art ha contribuït a la renovació dels estudis sobre art modern i contemporani a Espanya i és coautor del llibre Arte en España 1939-2015. Ideas, prácticas, políticas (2015).

Una part important de les seves investigacions s’ha centrat en les polítiques de la imatge i en els règims de veritat, en formats tant expositius com audiovisuals o editorials. Els més recents són: Fantasma’77. Iconoclastia española (2020); Iconografía post-millennial (2019); After Post-Truth (2019); La competencia de lo falso. Una historia del fake (2018); Espectros (2017); Fake. No es verdad, no es mentira (2016).