Mariona Moncunill, nova co-coordinadora de ‘Inmaterial’

Mariona Moncunill co-coordinarà lnmaterial amb l’objectiu d’impulsar la presència de les arts en la revista científica de BAU.

La professora i investigadora formarà tàndem amb Luis Guerra, artista visual, filòsof i també docent del centre, que cogió el timón de la publicación en solitario en abril de 2021. “Se trata de una coordinación compartida que nos gustaría gestionar de la forma más fluida y horizontal posible”, afirma Moncunill.

Polifacètica i crítica

L’artista, amb una vintena de projectes i diverses publicacions a la seva esquena, ha realitzat aquest últim any els projectes Malpaís (La Panera, Lleida) i Obrir una porta al costat de la Rambla de la qual pengi una soga amb campana (Centre d’Arts Santa Mònica, Barcelona). Actualment forma part del programa d’investigación Actuar en la Emergencia, coordinat per GREDITS i la Real Academia de España en Roma (RAER).

Per a la professora del Grau en Disseny i del Grau en Belles arts de BAU, es tracta d’una evolució natural en una trajectòria marcada per la multidisciplinarietat i la polivalència: “Porto anys movent-me entre la pràctica artística, la docència, la recerca i la gestió de projectes culturals.”

En aquesta línia, prendre les regnes d’Immaterial suposa “una nova oportunitat per a redibuixar relacions entris tots aquests àmbits i implicar-me més en la vida acadèmica”.

Recerca en art i disseny

Segons Moncunill, la revista, que acaba de llançar el dotzè número, “ha aconseguit una estabilitat i un posicionament rellevants, i ara ens enfrontem al repte de repensar-la perquè pugui contribuir també al camp de la recerca artística.”

Un repte d’acord amb la projecció del centre: “L’ànima de la revista es mou cap a on es mou BAU, i ara, amb el nou Grau en Belles Arts, se’ns presenta una oportunitat fantàstica per a continuar revisant quin ha de ser el seu paper i com podem exercir-lo”.

La incorporació de Moncunill permetrà a Inmaterial ampliar la mirada crítica sobre el present, senyal d’identitat de l’Àrea d’Investigació de BAU: “Sovint les revistes acadèmiques perden de vista quin és el seu sentit o raó de ser per motius que tenen molt a veure amb les dinàmiques de producció capitalista de l’acadèmia. Volem continuar qüestionant-nos qui som i quins efectes generen les nostres accions”.

Infiel Meridiano, ferranElOtro Editor, 2021

Forest, Forest, 2013

Text on Snow on the Botanical Garden, 2013

De pelucas, grafitis y libros, 2019. (Foto: Galerna)