Publicaciones GREDITS BAU i Co-edicions

 Ediciones BAU – Publicacions GREDITS, neix com a projecte editorial l´any 2014 i amb la finalitat de recollir i transferir, en format de codi obert, els resultats de les nostres activitats científiques.

La col·lecció pretén donar a conèixer, entre professionals, dissenyadors i públic especialitzat, projectes de recerca en l’àmbit del disseny basats en l’anàlisi dels canvis socials i la seva incidència en el concepte, forma i funció del disseny, així com en la responsabilitat del dissenyador contemporani amb la transformació social i la cerca de solucions, no només creatives, sinó també ètiques i responsables.

Presentem també les co-edicions en les que ha col·laborat Gredits–Bau.

Ediciones Bau – Publicaciones GREDITS

Direcció de la col·lecció: Dra. Teresa Martínez

cc-by-sa

Publicació protegida sota una llicència Creative Commons

PUBLICACIONES GREDITS 07
After Post-Truth Interface Politics
2nd International Conference

Llibre editat per Jorge L. Marzo

Interface Politics is an International Conference originally created by GREDITS / BAU in 2016 with the aim of analyzing and discussing the role of interfaces as a communicational and linguistic mechanism, and as a device with political, commercial and labor agency. An interface can be defined as a communication system that serves to translate physical realities into technical languages and viceversa, or to make compatible different technical languages.

The second Conference was devoted to explore the relationships between interfaces and the Post-Truth regime.

ISBN (Ed. Impresa): 978-84-697-8845-5
Dipòsit legal: DL B 20848-2016

PDF

PUBLICACIONES GREDITS 06
II Fòrum d’Animació. Dones i cinema d’animació: la indústria des dels marges. Barcelona 2017

Llibre editat per Teresa Martínez i Maria Pagès

El segon Fòrum d’Animació ha estat organitzat amb l’objectiu de recuperar de l’oblit aquelles dones que es van dedicar als diferents camps de l’animació al nostre país. Aquesta és una tasca urgent, ja que les seves aportacions corren el perill de perdre’s amb els avenços i la implantació de les tecnologies digitals.

Els resultats dels debats, les conferències i ponències dutes a terme durant el II Fòrum d’animació queden en aquesta segona publicació sota el títol: Dones i cinema d’animació: la indústria des dels marges.

ISBN (Ed. Impresa): 978-84-697-8845-5
Dipòsit legal: DL B 20848-2016

PDF

PUBLICACIONES GREDITS 05
Bau Design Forum. Actas de las II Jornadas
Barcelona, 2016

Llibre editat per Teresa Martínez i Ernesto Ramon Rispoli, amb la col·laboració d’Elisa Amann, Pierino dal Pozzo, Pau de Riba i Frank Maria

BAU Design Forum. Actas de las II Jornadas (Barcelona, setembre 2016) és una publicació de GREDITS (Grup de Recerca en Disseny i Transformació Social) que recull totes les ponències i conferències celebrades durant el BAU Design Forum, què va tenir lloc a BAU el 29 i 30 de setembre de 2016. El fòrum, organitzat per GREDITS, són unes jornades interdisciplinàries de disseny amb conferències i workshops que va comptar enguany amb figures com Ezio Manzini, Curro Claret, Colectivo Enmedio, Joana Moll i Boris Bidjan Saberi.

La iniciativa va néixer  amb la voluntat de ser un punt de trobada i reflexió entorn del disseny en la seva dimensió multidisciplinària i en el seu potencial intrínsec de transformació social.

ISBN (Ed. Impresa): 978-84-617-9868-1
Dipòsit legal: DL B 20848-2016

PDF

PUBLICACIONES GREDITS 04
Interface Politics. 1st International Conference 2016

Llibre editat per Teresa Martínez i Jorge Luis Marzo

Polítiques de la interfície és una publicació de GREDITS (Grup de Recerca en Disseny i Transformació Social) que recull totes les ponències i conferències celebrades durant el Primer Congrés Internacional Interface Politics celebrat a BAU i HANGAR  durant els dies 27, 28 i 29 d’abril de 2016. El congrés va ser organitzat per GREDITS, HANGAR, Mediaccions (Grup de Recerca en Cultura i Comunicació Digital de la UOC), en col·laboració amb Arts Santa Mònica i IMAGIT  i amb finançament parcial del programa CREATIVE EUROPE de la Unió Europea. El congrés tenia com a objectiu reflexionar sobre el paper i efectes de les interfícies en els sistemes comunicatius i productius actuals per tal de produir contrarrelats davant de l’aparent naturalitat.

ISBN (Ed. Impresa): 978-84-617-5132-7
Dipòsit legal: DL B 20848-2016

PDF

PUBLICACIONES GREDITS 03
Fòrum d’Animació. Recuperació del patrimoni històric del cinema d’animació a Catalunya.
Barcelona 2016

Llibre editat per Teresa Martínez i Maria Pagès

El Fòrum d’animació pretén ser un espai de reflexió sobre la incidència de l’animació dels pioners en el cinema del moment i la seva contribució al llenguatge de l’animació actual. El primer fòrum (2016) va ser organitzat per GREDITS i va comptar amb la participació de nombrosos investigadors del món de la il·lustració, l’animació, el còmic i la restauració. Van participar-hi Jaume Duran, Professor Doctor d’animació i cinema digital per la Universitat de Barcelona, Jaume Baguñà, Catedràtic Emèrit de la Universitat de Barcelona i descendent dels pioners de l’animació, Xavier Cubeles, professor del Departament de Comunicació Audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra, Luciano Berriatúa, restaurador freelance i col·laborador de la Filmoteca Espanyola, Rosa Cardona, conservadora de la Filmoteca de Catalunya, Antoni Guiral, divulgador de tebeos, i Maria Pagès, investigadora del cinema d’animació. Per a la publicació que aquí us presentem s’hi ha afegit un article de Jaume Capdevila, dibuixant i historiador de l’humor gràfic.

ISBN (Ed. Impresa): 978-84-608-9786-6
Dipòsit legal: DL B 16067-2016

PDF

PUBLICACIONES GREDITS 02
Actas de las Jornadas Científicas Typoweek.
Barcelona 2014

Llibre editat per Teresa Martínez

Typoweek és una trobada anual al voltant de la tipografia i les seves aplicacions que ha celebrat ja 6 edicions i ha comptat amb la participació de destacats professionals entre els quals podríem citar a Andreu Balius, Ken Barber (House Industries), Jonathan Barnbrook, Ruedi Baur, Peter Biľak, Nicholas Bourquin (onlab), Neville Brody, Jordi Duró, Bass Jacobs (Underware), Mucho o Alex Trochut.

ISBN (Ed. Impresa): 978-84-608-3838-8
Dipòsit legal: B 29352-2015

PDF

PUBLICACIONES GREDITS 01
Actas de las Jornadas Científicas Animotion Days.
Barcelona 2014

Llibre editat per Teresa Martínez

Animotion Days podria definir-se com una proposta cultural, un punt de trobada entre professionals, estudiants i públic interessat on es tracten temes de tot tipus relacionats amb l’Animació i el Disseny Audiovisual. En les dues edicions celebrades fins al moment a l’Animotion Days han participat autors de renom internacional com Tim Allen, Dvein, Jordi Grangel (Grangel Studios) Abner Marín, Daniel Solana (Doubleyou) o Bart Yates (Blinkink), entre d’altres.

ISBN (Ed. Impresa): 978-84-608-3837-1
Dipòsit legal: B 29351-2015

PDF

Co-edicions

Fantasma ’77
ICONOCLÀSTIA ESPANYOLA

Llibre editat per:
Jorge L. Marzo

Texts:
Jorge Luis Marzo
Matteo Guidi
Rebecca Mutell

Les nou estàtues eqüestres de Franco són la història d’una imatge truncada el 1977, quan es va promulgar la Llei d’amnistia, encara vigent. El model de les escultures quedava amnistiat. De llavors ençà aquells cavalls de bronze han pres part en una cursa d’obstacles singular. «FANTASMA ’77» explora la imatge monumental de Franco després de la mort del model i la forma en què l’Estat hi ha bregat. Si no podem demanar comptes al dictador, cal demanar-ne a les seues imatges? No s’encabritaran?

Aquest és el focus d’atenció. Els fenòmens de la iconodulia (veneració) i la iconoclàstia envers les representacions de Franco permeten estudiar les polítiques patrimonials de l’Estat (mitjançant l’acció de governs, parlaments i tribunals) respecte a l’herència de la iconografia pública franquista en la nova monarquia parlamentària. En aquest sentit, fem servir el terme oficial: interessen especialment les polítiques dutes a terme o promogudes administrativament, les quals, a més, afavoreixen una exploració del paper de les imatges en la constitució de la memòria històrica i de la seua funció política: són les imatges la memòria històrica?

ISBN (Ed. Impresa): 978-84-697-8845-5
Dipòsit legal: DL B 20848-2016

PDF

DISSENYADORES GRÀFIQUES

Autores: M. Àngels Fortea, Teresa Julio, Teresa Martínez

Publicat per: Publicacions GREDITS i Eumogràfic (co-edició)

La exposició “Dissenyadores gràfiques” és un homenatge a una generació pionera de dones que es va dedicar professionalment al disseny gràfic a Catalunya. Aquesta selecció de dotze dissenyadores, nascudes entre 1940 i finals del 1950 a Catalunya o vinculades estretament a ella, amb una trajectòria molt arrelada, constitueix el primer grup important de dones en la història de Catalunya que va sorgir dels centres pedagògics i disciplinaris del disseny de Barcelona, com *Elisava (1961) i l’escola *Eina (1967), on la major part d’elles va estudiar. Això va suposar la seva inserció laboral en el món del disseny gràfic a la fi dels anys 60 i al llarg dels 70.

ISBN: 978-84-949185-5-1

PDF