Sílvia Rosés i la mort de l’alta costura

La investigadora de GREDITS Sílvia Rosés ha publicat l’article La muerte de la alta costura española: crónica de un final en el volum 32 de l’Anuario del Departamento de Historia y Teoría del Arte de la Universitat Autònoma de Madrid.

L’article explora la progressiva desaparició de l’alta costura espanyola en la dècada dels 70, analitzant els motius de la seva caiguda i desfilant els embolics i tensions que es van crear entre l’àmbit de la moda i el règim franquista.

Les dècades de 1950 i 1960 van ser un període de màxima esplendor per a la moda espanyola, governada pel sistema de l’alta costura. Va ser un moment en què els creadors de moda a Espanya, emplaçats principalment a Barcelona, van aconseguir una gran maduresa creativa i prosperitat comercial, portant-los a tenir una gran presència en els mercats internacionals. Aquesta etapa d’esplendor es veurà interrompuda, però, per conflictes amb el règim franquista, que, lluny de considerar el potencial econòmic i cultural de el sector, tal com sí feien països com França o Itàlia, el farà servir simplement com un element de propaganda política i l’ofegarà amb múltiples càrregues tributàries. Aquesta situació, agreujada per un canvi de sistema en la moda que donarà pas al prêt-à-porter, portarà al sector de l’alta costura espanyola a la seva mort definitiva a la fi dels anys 70.