> Dra. M. Àngels ForteaHª de l'art i el dissenyPublicacions

Un assaig de M. Àngels Fortea a PAD Journal

Al número 19 de la revista italiana, amb textos en anglès, PAD. Pages on Arts & Design, amb edició de Marinella Ferrara i Francesco E. Guida, sota el títol de Communication Design Apart, inclou deu articles dedicats a les dones en l’àmbit del disseny gràfic.

Un d’aquests articles és l’assaig de la Dra. M. Àngels Fortea, The First Female Professional Group of Graphic Designers in Catalonia (1960s – 1970s). En l’assaig es fa difusió de el projecte Amb mirada d’dissenyadora gràfica, que van posar en marxa la Dra. Tere Martínez i la Dra. M. Àngels Fortea, l’any 2018 i que es va iniciar amb l’exposició Dissenyadores Gràfiques, inaugurada l’any 2019. L’article aprofundeix sobre el paper de la dona espanyola durant el franquisme i la seva incorporació al mon del disseny, primer com a estudiants de les primeres promocions d’Elisava i Eina i, posteriorment, la seva inserció com a professionals. També reflexiona i analitza el perquè de la poca visibilitat de la feina de les dissenyadores gràfiques i de les possibles accions que es podrien dur a terme, tant des de la investigació com des de la docència per acabar amb aquesta situació.

En l’editorial de la publicació s’especifica que la Dra. M. Àngels Fortea suggereix mètodes d’investigació i criteris per a rellegir i reescriure les històries de el disseny.

PAD. Pages on Arts & Design és una revista en línia internacional d’accés obert, que es publica dues vegades a l’any, des del 2018, amb articles originals i qualificats sobre totes les àrees de el disseny i la investigació artística.

Es pot llegir i descarregar el número 19, aquí.